Ik wil leren haken

Leren haken voor beginners

Je ziet ze vaak voorbij komen op Pinterest, de schattigste amigurumi’s en ziet haakpatronen voor de leukste gehaakte knuffels. Jij wil ook leren haken en je hebt een haaknaald en een bolletje wol gekocht, je bekijkt een filmpje over haken voor beginners, maar toch krijg je het niet voor mekaar om zelf zo’n schattig figuurtje te haken. Niet getreurd, ik heb nieuws voor je….

Iedereen kan haken

Ja, jij ook! Je hebt alleen wel een beetje geduld nodig en natuurlijk deze gratis cursus leren haken. We beginnen met basissteken en een simpel haakpatroon. Zo krijg je de verschillende haaksteken onder de knie. Bekijk wat van mijn filmpjes op YouTube en ga daarna gewoon eens oefenen. Tip van mij; doe dit op een rustig moment, niet wanneer de kinderen van alles van je vragen of wanneer je man met zn vrienden voetbal zitten te kijken. Gewoon even een momentje dat je tijd voor jezelf hebt. Haken is ook veel tellen, dus een beetje concentratie is ook niet verkeerd.

Haaktechnieken

Er zijn verschillende haaksteken die je kan leren haken. De meest gangbare steken voor amigurumi’s zijn lossen, vasten en de halve vaste. Voor het haken van granny’s gebruik je veel vasten, stokjes en dubbele stokjes. Ook komen er verschillende technieken aan bod die je kunt leren, zoals de magic ring, steken samen haken of steken verdubbelen.

Haken voor beginners is beginnen met de basis, eerst steken leren en de feeling in je vingers krijgen. Met het haakgevoel in je vingers kun je  haakpatronen leren lezen en snap je vooral wat er bedoelt wordt met verschillende termen.

Het is niet verkeerd om te weten dat er op meerdere manieren gehaakt kan worden. Een rij vasten of stokjes wordt een toer genoemd en die kunnen in heen en weer gaande toeren of rondgaande toeren gehaakt worden. Heen en weer gaande toeren gebruik je voor grote lappen, een deken of een sjaal. Rondgaande toeren worden gebruikt voor amigurumi’s, gehaakte knuffels, gehaakte vingerpoppetjes of bijvoorbeeld een bal.

Leren haken

Ja, ik ga je natuurlijk niet alleen maar vertellen dat jij kan leren haken. Ik ga je vertellen hoe je moet haken! Hieronder staat een compleet stappenplan. Klik op de links om naar de verschillende lessen te gaan. Elke les is uitgebreid met plaatjes en duidelijke video’s.

Haken voor beginners

Na het afronden van deze lessen kun je een lapje of een simpele sjaal haken, bijvoorbeeld voor de pop.

Als je deze 8 lessen hebt afgerond, ken je de basis voor amigurumi’s haken en moet het lukken om een simpel haakpatroon te volgen.

Na het afronden van deze 10 lessen kun je jezelf een beginnende haker noemen, je hebt de basis onder de knie! Om een echte pro te worden kun je de volgende lessen nog volgen.

Gefeliciteerd! Na het afronden van deze 13 lessen kun je het wijde web op, op zoek naar haakpatronen die je leuk vindt. Je hebt al meer haakpatronen gelezen en snap je wat er bedoelt wordt met 1 hst en 1st in de volgende v.

Haakjargon, jij snapt het. Natuurlijk valt er altijd bij te leren en ik kan je verklappen; zelfs ik ken niet alle steken. Maar als iemand jou vraagt een kraamcadeautje te haken, heb jij in een handomdraai een babydekentje en een speelbal gehaakt!

Veel plezier met haken!