Leren haken, stap 1: Lossen haken

Haakles 1: Lossen haken

Wanneer je lossen haakt, haak je eigenlijk een lange slinger. Je kent het misschien wel als vingerhaken. Maar nu pak je een haaknaald in plaats van je vinger. Als je leert haken is het fijn om wat dikker garen en een grotere haaknaald te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld van Zeeman Royal garen met een haaknaald maat 4. Naarmate je wat vaker gehaakt hebt, kun je dunner garen en een kleinere haaknaald gebruiken.

Beginnende haker

In het begin zul je waarschijnlijk nog erg strak haken, dat is niet erg. Probeer de juiste balans te vinden bij het laten glijden van de draad. Dit gaat beter naarmate je meer haakt en je zal niet de eerste haakster zijn die een sjaal haakt waarbij de onderkant 10 cm breed is en de bovenkant 20 cm breed. Dit hoort erbij, die haakprojecten bewaar je en daar kun je later nog eens trots op terug kijken.

Losse haken

Voor je een losse kan haken moet je een lus op je haaknaald hebben. Dit noemen we ook wel een opzetlosse. Lees onderstaande stappen door en bekijk de foto’s. Mocht je nog hulp nodig hebben, bekijk dan ook het Youtube filmpje, dan moet het zeker lukken!

Stap 1, opzetlus haken:

Sla de draad om de haaknaald zoals op onderstaande foto getoond is.

Als eerste sla je de korte draad om de lange draad. Daarna haal je de lange draad om je haaknaald heen, zie onderstaande foto.

Opzetlus haken

Stap 2:

Haal de haaknaald met eerste draad, door de tweede draad. Je hebt nu een opzetlus gehaakt. Trek de korte draad zachtjes aan, niet te strak.

Stap 3, losse haken:

Leg de draad om de haak heen en haal met de haaknaald door de lus die op de haaknaald zit.

Dit was een losse, probeer het nog maar een paar keer. Als je lossen telt, tel je de opzetlosse niet mee. Scroll verder naar beneden om een filmpje te zien; opzetlus haken en losse haken.

Ben je de tel kwijt? Kijk mee op onderstaande foto hoe je lossen telt; de paarse schuine streepjes zijn de lossen. Het rechte streepje aan het begin is de opzetlus, deze tel je niet mee.

In de volgende les gaan we vasten haken. Maak nu een streng van 20 lossen, dan heb je een mooi beginnetje voor de volgende les.

Ga naar les 2 >

Materiaal

Voor je gaat haken heb je natuurlijk haakgaren en een haaknaald nodig. Veel winkels verkopen tegenwoordig knutselmateriaal en kun je ook haaknaalden en katoen kopen. Mijn advies is; begin met deze goedkope materialen en haak met katoen in plaats van acryl. Naarmate je meer haakt krijg je daar ook meer gevoel voor.

Filmpje opzetlus haken

Bekijk hoe je een losse haakt