Leren haken, stap 3: Stokjes haken

Wil je leren haken?

Dan kun je het beste bij de basis beginnen. Wanneer je mijn stappenplan volgt, leer ik je in korte stappen hoe je kunt haken.

In stap 1 leerde ik je lossen haken, in stap 2 vasten. In stap 3 leer ik je stokjes haken. Wanneer je een rijtje met lossen hebt kun je stokjes gaan haken. Onderaan de geschreven beschrijving staat een filmpje ‘hoe haak je stokjes’.

Stap 3: Stokjes

Haak 2 keerlossen. (wanneer je, in heen-en-weer-gaande toeren, vasten haakt, haak je aan het einde van de toer één keerlosse. Haak je in stokjes haak je twee keerlossen en bij dubbele stokjes haak je drie keerlossen.)

Sla de draad om de haaknaald en steek de haaknaald in de 9e vaste (de 4e vanaf je haaknaald.) (Je 2 keerlossen tellen mee als je eerste stokje.) Sla de draad om de haaknaald en haal door de eerste lus op je haaknaald.

Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald. Haal de draad om de haaknaald en haal door de eerste 2 lussen op je haaknaald. Er zitten nu nog 2 lussen op je haaknaald.

Haal nogmaals de draad om je haaknaald en haal door de 2 lussen op je haaknaald.

Dit is een stokje.

Bij een volgende toer haak je weer opnieuw 2 keerlossen, deze tellen weer mee als stokje.

Nu kun je op 2 manieren verder gaan.

Manier 1; je haakt je eerste stokje in het volgende stokje (je slaat er géén één over) of

Manier 2; je haakt het stokje in het volgende stokje (je slaat een stokje over.)

In beide gevallen moet je even tellen aan het einde van de toer. Zorg dat je 10 stokjes houdt. En onthoud je werkwijze, zodat je elke toer op dezelfde manier kan doen. 🙂

In dit filmpje laat ik zien hoe je stokjes haakt.