Leren haken, stap 2: Vasten haken

Vasten haken

Wil je leren vasten haken? Volg dan deze les, deze haakles is onderdeel van de GRATIS cursus leren haken van IkwilHaken.nl.

Vasten zijn haaksteken die bij de basis horen, net als de losse. Een vaste wordt gehaakt op een losse, of op een andere vaste. Of je rond haakt of heen en weer haakt maakt voor de vaste niet uit. Bij heen-en-weer haken, haak je aan het einde van de toer een keer losse, de nieuwe eerste vaste haak je in de laatste vaste van de vorige toer.

Bij rondgaande toeren kun je de vasten achter elkaar aan haken. In sommige haakpatronen adviseren ze de toer af te sluiten met een halve vaste en dan de toer te openen met een nieuwe vaste. Mijn ervaring is dat je dan erg goed moet blijven tellen, het aantal vasten in de toer mag niet meer of minder worden. Voor amigurumi’s mag je gerust door blijven haken, geen sluit halve vaste. Voor een mooie kleurverloop heb ik een leuke techniek. Aan het eind van de lessen komen deze haaktechnieken allemaal aan bod.

Stap voor Stap

Wanneer je vasten gaat haken heb je al een rij lossen gehaakt en een lus op je haaknaald zitten. Haak nu eerst een keerlosse, een draai je haakwerk. De eerste vaste komt in de een-na-laatste losse.

Sla de draad om de haaknaald en haal door de losse (of vaste). Je hebt nu 2 lussen op je haaknaald zitten.

Haal nogmaals de draad over de haaknaald en haal door beide lussen. Je hebt nu weer 1 lus op je haaknaald en je hebt een vaste gehaakt.

Bekijk het filmpje vasten haken

Waar moet je op letten

Vasten haken is een basis haaksteek, er kan dus ook niet zoveel mis gaan. Als je net leert haken kan het allemaal nog een beetje moeizaam voelen, hoe hou je je haaknaald vast en hoe laat je de wol vieren. Deze haaksteek is dus ook een mooie steek om mee te oefenen. Als je filmpjes op youtube kijkt zie je dat haaksters allemaal een eigen techniek hebben. Die eigen techniek groeit, daar gaat wat tijd overheen. Probeer niet een techniek te forceren, doe gewoon wat lekker voelt.

Ga naar les 3>

Welke materialen heb je nodig

Een naald met een haak eraan oftewel een haaknaald en wol of katoen. That’s it. Als je beginnend haker bent, adviseer ik je met een grotere haaknaald te starten, maat 3 of 4. Als je in de winkel haakkatoen of breiwol ziet liggen, staat er altijd een logo op met de maat breipen of haaknaald die je het beste kunt gebruiken. Je moet dan ook garen pakken die geschikt is voor haaknaald 3 -4.

Mijn advies is vooral; pak een haaknaald die lekker voelt en die niet meteen een rib uit je lijf kost. Wanneer je de haakkoorts te pakken hebt, kun je altijd nog een ergonomische haaknaald met toerenteller en ingebouwde lampjes kopen. 😉

Goedkoop haken

Winkels zoals Zeeman en Action hebben veel hobbymaterialen liggen voor een prikkie. Zo kun je leren haken terwijl het niet meteen veel geld kost. De haakpatronen van Haked zijn gemaakt met gangbare haakgaren wat je overal wel kan kopen.

Mocht het toch een keer voorkomen dat je een haakgaren niet kan vinden, neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik help je zoeken naar de juiste haakgaren!