Leren haken, stap 4: Enkele Magic ring hakenHoe haak je een magische ring

Hoe haak je een magische ring? In veel haakpatronen wordt er over gesproken, de eerste toer start vaak met, haak een magische ring. Of, haak 1 losse en haak hier 6 vasten in. Een magische ring of Magic ring wordt vooral gebruikt wanneer je rond haakt, zoals met knuffels of amigurumi’s of met granny’s haken. Wat mij betreft is het starten met een magische ring mooier dan vasten in een losse haken.

Waarom een magische ring

Wat je feitelijk doet met het haken van een magische ring is; je haakt vasten om de draad heen. Die draad trek je daarna aan en daarmee sluit je de ring. De vasten die je om de draad hebt gehaakt sluiten mooi in een rondje aan.

Deze magische ring wordt met een enkele draad gehaakt, dit is prima voor amigurumi’s of andere knuffeltjes. Ga je granny’s haken? Dan zou ik een magische ring gebruiken met een dubbele draad.

Het verschil tussen een magic ring met enkele draad of een dubbele draad is dat een dubbele draad steviger vast zit. De praktijk wijst uit dat een gehaakte granny met een magische ring enkele draad sneller los raakt. Voor een gehaakte knuffel is een magische ring met enkel draad geen probleem, omdat de knuffel uiteindelijk dicht gemaakt wordt krijg je meer stevigheid.

Ben je beginnend haker of heb je nog nooit een magische ring gehaakt? Probeer dan eerst de magische ring met een enkele draad. Deze is makkelijker, als je een paar keer geoefend hebt kun je een magische ring met dubbele draad proberen.

Magische ring enkele draad

Leg de draad om je vinger zoals op de foto. Steek de haaknaald door de lus om je vinger en haal de lange draad met de haaknaald door de lus heen. Haal nu draad om de haaknaald en door de lus op je haaknaald. Je hebt nu een beginnetje (een lus op je haaknaald)

Tutorial magic ring haken

Steek nogmaals de haaknaald door de lus (om je vinger) en haal de draad door de lus heen. Je hebt nu twee lussen op je haaknaald. Haal nu de draad om je haaknaald en door de beide lussen heen. Dit is één vaste.

Je haakt nu nog een aantal vasten om de lus om je vinger.

Trek de losse draad aan. Je hebt nu een magic ring gehaakt.

Filmpje magische ring:

Magische ring dubbele draad

Wanneer je de magic ring met een enkele draad een paar keer geoefend hebt, kun je een magische ring haken met een dubbele draad. Het uitgangspunt is hetzelfde; je haakt vasten om een draad heen. In de vorige oefening waren het vasten om een enkele draad, nu sla je een dubbele draad om je vinger heen. Doorga verder de stappen zoals bij een enkele draad magische ring.

Wanneer je je 6 vasten gehaakt hebt, trek je de draden aan. Bij een enkele draad is dit gemakkelijk. Bij een dubbele draad moet je even opletten; trek voorzichtig aan de einddraad en pak de draad (van de lus om je vinger) die beweegt, die trek je stevig aan. Daarna trek je de einddraad en trek je stevig aan. Dit moet je even een keer gedaan hebben en soms even gezien hebben. Wanneer je eenmaal de feeling in je vingers hebt voelt het alsof je nooit anders gedaan hebt.

In het onderstaande filmpje haak ik een boodschappennetje, maar ik begin met een magische ring met dubbele draad. Kijk maar even:

Filmpje magic ring

Nu kun jij ook een magische ring haken! Heb je nog vragen, of wil je meer weten? Neem contact met me op! Je kan gebruik maken van het contactformulier, de chatfunctie of me een mailtje sturen. Ik help je graag!